Rabu, 24 Agustus 2011

Udang Harimau Masak Lemak Cili Padi


Add caption



Terlerai rindu dengan kepulangan anakanda kami, Nana dari Egypt.  Walaupun kesuntukan masa, saya masih sempat memasak semua lauk untuk juadah berbuka hari ini.  Betul betul bersilat, sebaik sampai di rumah, terus ke dapur memasak dengan tak sempat menyalin baju kerja pun. Akibatnya habis baju terpercik minyak semasa menggoreng. Aduhai la pulak tu ...

Lauk yang sempat disediakan adalah Udang Harimau Masak Lemak Cili Padi, Ikan Bawal Sweet Sour, Ayam Masak Kicap dan Ikan Bawal Madu Goreng Garam Kunyit. Hmm ... ada yang kurang sebenarnya, apa lagi kalau bukan sayur.  Tapi sebab anak anak tak suka makan sayur termasuk bakal doktor, saya pun tak jadi memasak sayur. Walaupun resepi masakan di atas adalah resepi mudah yang semua orang tahu cara memasaknya tapi jom layan aje la resepi dan gambar gambar masakan hari ini ya ...

Udang Masak Lemak Cili Padi
Bahan
Cili padi
Kunyit hidup
Santan
Asam keping
Daun kunyit, tomato buah
Garam

Blend cili padi dan kunyit hidup. Masak santan dengan bahan kisar hingga mendidih, masukkan udang, daun kunyit, tomato buah, asam keping, garam dan serbuk perasa. siap.  Masak lemak cili padi ini adalah resepi kegemaran saya untuk lauk berkuah kerana mudah, cepat dan sedap.

Siap ...

masih di kuali ...


Tidak ada komentar:

Posting Komentar