Jumat, 26 Agustus 2011

Agar Agar Pelangi



Hidup ini sungguh mengujakan... setiap hari ada sahaja perkara baru yang dipelajari dan mahu dipelajari. Pembelajaran adalah aktiviti yang berlaku sepanjang hayat.  Keinginan untuk belajar dan mencari sesuatu yang baru menjadikan diri kita sentiasa segar bertenaga dan looking forward. Panjang pulak mukaddimah nya. 

Bermula apabila boss di pejabat memberikan 1 kotak kuih seorang kepada setiap staf sempena menyambut kedatangan syawal. Apabila dibuka, terlihat kuih yang sangat indah dengan bau yang amat menggoda.  Hmmm ... agar agar pelangi. Kebetulan hari itu, kami terlambat sampai ke rumah kerana terpaksa mengambil Boy dari Hentian Bas Sungai Besi yang pulang bercuti.  Apalagi kami tiga beranak berbuka puasa dengan agar agar pelangi di dalam kereta.  Agar agar yang sejuk dingin memudahkan ianya masuk ke mulut satu persatu ...


Hari ini saya melihat lihat gambar dan resepi agar agar pelangi di internet dan blog blog.  Mak oii cantik cantik dan berwarna warni, lagi saya teruja untuk mencuba nya sendiri. Tapi ada kesilapan teknik sikit la, agar agar keras walaupun menggunakan api yang kecil, jadi la warna putih sebagai warna atas sekali agar agar pelangi Azie Kitchen. Jom layan gambar dan resepi di bawah yang digabung dari beberapa resepi ...  

Agar Agar Pelangi
  • Bahan A
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula (boleh kurangkan)
  • Pewarna- hijau, merah dll
  • Beberapa helai daun pandan
  • Bahan B
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula (boleh kurangkan)
  • 1/2 sudu teh garam
  • Bahan C
  • Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3 inci)
  • Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan
  • Gelas penyukat

Cara-cara

  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dalam mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dah masak..masukkan santan dan garam..didihkan sekejap sahaja. Buat spt bahan A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil supaya sentiasa cair dan mudah dibancuh pewarna
  5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak setetes pewarna..masukkan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  6. Lapisan pertama dah agak keras, lorek2 permukaan agar2 yg dah agak keras tadi dengan garfu supaya lapisan akan melekat. Sukat lagi 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang.. biarkan dalam 5 minit
  7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tapi setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nak letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dah keras mesti dilorek2 dgn garfu.  Agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...
  8. Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin...







Tidak ada komentar:

Posting Komentar