Kamis, 18 Agustus 2011

Chicken Broth


Ready for clear soup ...

Chicken broth in the making ...

Saya sangat menggemari "clear soup" ala chinese style tetapi sukar untuk mendapatkannya di kedai kedai makan biasa.  Saya mencari dalam internet, cara cara untuk menyediakan chicken broth.  Jomm layaannn ...

Chicken Broth


1 ayam (atau tulang tulang ayam lebihan roasted chicken dsb)
karot celery, bawang besar, bawang putih, daun parsley, bay leave
garam dan lada hitam




Masukkan kesemua di dalam periuk.  Boleh juga jika ingin dimasuk cider vinegar dan biarkan seketika sebelum di masak atas api.

Masak dg api perlahan perlahan hingga mendidih (simmer).  sendukkan bahan lemak dari permukaan dari masa ke semasa.

masak hingga 2 - 3 jam.  Tapis dalam bekas lain untuk mendapatkan air rebusan ayam yang jernih.

Buangkan kesemua sayuran.

Isi ayam di ambil dan di siak siak kecil untuk dimasukkan ke dalam sup atau dibuat chicken salad.

Rebusan tadi disejukkan di dalam peti sejuk sekejap atau satu malam bagi membolehkan kita membuang lelemak yang membeku di permukaan bagi mendapatkan chicken broth yang jernih.

Chicken broth boleh disimpan di dalam bekas untuk diguna di masa depan dan disimpan di dalam peti sejuk atau freezer untuk disimpan dalam jangkamasa lebih lama.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar