Resepi asal diajar oleh my staf, Roslina tapi saya dah ubahsuai sedikit dengan menggabungkan dengan resepi TeeaRa yang menggunakan cili padi dan bawang putih. Biasanya saya menggunakan cili kisar dan bawang merah.
Selain dari enak dimakan dengan nasi putih yang panas panas, sedap juga dimakan dengan roti gardenia. Roslina biasa membawa bekal ke pejabat sebagai sarapan pagi dan saya tumpang sekaki. Ini antara resepi yang saya sentiasa masak berulang ulang kerana mudah dan sangat cepat disediakan selain dari tempe yang mempunyai khasiat protein yang tinggi ...
Bahan bahannya:
Ikan bilis
Tempe
Cili padi
3 ulas bawang putih
Garam
Gula (mesti banyak)
Asam keping
Ikan bilis dan tempe digoreng sehingga garing secara berasingan. angkat dan ketepikan. Blend cili padi dan bawang putih dan ditumis sehingga garing. Masukkan garam, gula dan asam keping. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan tempe. tutup api supaya ikan bilis dan tempe kekal rangup. Siapp ...
Bahan bahannya:
Ikan bilis
Tempe
Cili padi
3 ulas bawang putih
Garam
Gula (mesti banyak)
Asam keping
Ikan bilis dan tempe digoreng sehingga garing secara berasingan. angkat dan ketepikan. Blend cili padi dan bawang putih dan ditumis sehingga garing. Masukkan garam, gula dan asam keping. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan tempe. tutup api supaya ikan bilis dan tempe kekal rangup. Siapp ...
Tidak ada komentar:
Posting Komentar