Selasa, 09 Agustus 2011

22. PEMPEK PALEMBANG


PEMPEK PALEMBANG



Bahan :

* 600 gr Ikan belida/tengiri
* 300 gr Sagu putih / 11/2 mangkok
* 100 cc air/ 3/4 gelas
* garam secukupnya

Cara memasaknya :

* Ikan bersihkan isi perut dan sisiknya, belah menjadi dua memanhjang, tulang yang ditengah dibersihkan pula.
* Kikis dengan garpu sambil bersihkan tulangnya yang kecil. Kulit ikan bersihkan pula, daging ikan haluskan betul-betul. Air, garam dan daging halus campur sampai rata.
* Campur dengan tepung sagu tadi, bila mengaduk tepung sagu seperlunya saja sebab bila terlalu banyak diaduk-aduk, empek-empek akan menjadi keras dan melar.
* Adonan itu bentuk seperti bola kemudian ditanak (dikukus) atau rebus dalam air yang banyak. Kemudian goreng sampai kecoklatan, bila menghidangkan iris dahulu kemudian tambahkan cuka dan rendaman mie suun dan irisan ketimun.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar