Kuih sagu ni sedap dimakan sejuk dingin. dengan rasa kelapa parut yang masin masin sikit, tu dia... satu persatu masuk mulut. Hancuish saya punya diet. Apa lagi, cepat cepat bancuh enzim debella litchin. Enzim debella ni boleh menghancur dan memecahkan kabohidrat dalam sagu. Kenapa? Tak percaya, cuba buat demo. Ambik sagu, bancuh dengan air panas dan kacau hingga jadi pekat macam buat gam. Lepas tu! ambil enzim debella litchin, tuang dalam sagu tadi dan dikacau. Mesti cair nyeerr. Macam tu la, lebih kurang nya enzim berfungsi. hahaha jangan marah ya, siaran iklan sekejap tadi.
Haa berbalik pada kuih sagu, kali ini saya masak sagu warna kuning pulak. Lepas ni, nak masak sagu warna hijau dan ungu pulak, amacam? Jom kita layan gambar gambar nya sebab resepi dah diletak dalam entri sebelum ini. Resepi belajar dari kakak ipar saya yang memang pandai memasak dan membuat kuih muih. Banyak lagi nak belajar dari dia ni ...
Tidak ada komentar:
Posting Komentar