Haaa ... unik tak nama resepi ini? Resepi yang dimasak oleh Nana adalah resepi yang berasal dari Kelantan tetapi bercirikan masakan siam kerana penggunaan daun limau purut. Resepi ini biasa dimasak beliau semasa di Egypt. Sedap dimakan dengan nasi panas panas atau dimakan dengan roti gardenia pun sedap. Kalau kekeringan idea nak masak apa hari ini, boleh cuba resepi mudah ini. Jom layan resepi dan gambar gambar nya ..
Ayam Phat Phet
Bahan bahan:
Ayam
Bahan kisar
2 Bawang besar
5 Bawang putih
1/2 inci halia
2 batang serai
cili padi (ikut suka kepedasan)
Lain lain
1 batang serai (titik)
4 daun limau purut
Asam keping
Garam dan gula
Cara cara
Tumis bahan kisar hingga wangi dan kering. Masukkan sedikit air, masukkan ayam, serai titik dan lain lain bahan. Dimasak hingga ayam masak. Masukkan garam dan gula. Kepekatan ikut suka sendiri, jika ingin berkuah, masukkan air.
Ayam Phat Phet
Bahan bahan:
Ayam
Bahan kisar
2 Bawang besar
5 Bawang putih
1/2 inci halia
2 batang serai
cili padi (ikut suka kepedasan)
Lain lain
1 batang serai (titik)
4 daun limau purut
Asam keping
Garam dan gula
Cara cara
Tumis bahan kisar hingga wangi dan kering. Masukkan sedikit air, masukkan ayam, serai titik dan lain lain bahan. Dimasak hingga ayam masak. Masukkan garam dan gula. Kepekatan ikut suka sendiri, jika ingin berkuah, masukkan air.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar